Wijnmakerij

Domaine de Ferrussac

Over

Jonge gepassioneerde wijnmaker

28 jaar oud, charmant, modern met zijn kleine ronde bril en gepassioneerd. Alleen Renaud Rossignol kan deze twee dingen tegelijk: een wijnmaker en koeienhouderij.

Zijn landgoed, genesteld in het hart van de appellatie Terrasses-du-Larzac en badend in het licht op grote hoogte, is zo mooi dat het op een ansichtkaart kan staan. Hij is dol op zijn werk en ruilt en deelt graag met degenen die hem komen ontmoeten. Hij is gehecht aan zijn regio en vertelt je er graag over… en nodigt je graag uit!

Het verhaal van Renaud: vanaf zijn tiende hanteerde hij behendig de snoeischaar van zijn grootvader. Hij vond het leuk om hem te vergezellen naar de wijngaard, in de dolomietachtige kalksteenrotsen waar de wijnstokken zijn geplant. Het toekomstplan is uitgestippeld, hij wordt oenoloog.

Na de dood van zijn grootvader koos hij ervoor om de familietraditie voort te zetten door wijnboer te worden, maar niet alleen in La Vacquerie, aan de Causse du Larzac (geklasseerd door Unesco). Aan de voet van de Mont Saint-Baudille beheert hij ook een kudde van 40 Aubrac-koeien!

Hij bezorgt een combinatie van vlees en wijn! Op een hoogte van 630 meter richtte hij zijn wijnkelder in om te vinificeren bij een omgevingstemperatuur die nooit hoger is dan 22 °C.

ferrussac-domaine3

Oorsprong

Languedoc, Frankrijk

Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van Frankrijk, met veel verschillende klimaten en grondsoorten. Het klimaat wordt voornamelijk beïnvloed door de Middellandse Zee en de Pyreneeën in het westen langs de grens met Spanje. Het terrein is vrij ruig en bedekt met garrigue (planten of struiken die wild groeien over velden, waaronder lavendel, kruiden, twijgen, bloemen).

Terroir

Speciale locatie met respect voor het milieu

De wijngaard van 5 hectare profiteert van goede thermische omstandigheden gedurende de dag en nacht en van een kleiachtige ondergrond die het water van de Larzac vasthoudt. Sinds de omschakeling naar biologisch ondernemen, staat Renaud te popelen om zijn certificering te behalen: mest van zijn koeien, infusies van planten om de wijnstokken te behandelen, lage opbrengsten (25 hectoliter per hectare), alles wordt gedaan voor een goede balans tussen kwaliteit en economische levensvatbaarheid.

Vignoble ferrussac
renaud ferrussac