Wijnmakerij

Tiraki

Over

Tiraki wijnmakerij

Drie broers en een ruige man kwamen van over de hele wereld om te schuilen voor de pandemie in maart 2020. Tijdens de nationale lockdown in hun thuisregio Marlborough gingen ze nadenken over creatieve manieren om zichzelf bezig te houden. Het idee om hun eigen wijnlabel te creëren ontstond terwijl ze hun eerste partij huis gedistilleerde kweepeerschnaps proefden. Tiraki viert de kalmte van het isolement van Nieuw-Zeeland tijdens de pandemische chaos en de welwillende bergen die de Marlborough valleien beschermen tegen stormen.

Longfield Farm werd in 1870 opgericht. Maar liefst zes generaties betrokken in de afgelopen 150 jaar het landgoed van 260 hectare, waardoor het aanzienlijk kon evolueren. Wat echter altijd constant is gebleven, is de toewijding van de familie om producten van de hoogste kwaliteit te leveren en tegelijkertijd het land te blijven koesteren voor toekomstige generaties.

Sinds 1999 is het pand geleidelijk ontwikkeld tot een uitgebreide wijngaard, waar een verscheidenheid aan premium druiven wordt verbouwd, waaronder Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Veel zonuren, lange dagen, kleigronden en een toegewijd team werkt samen om uitstekende druiven te produceren die het familiebedrijf transformeert in unieke wijnen van wereldklasse.

Tiraki water

Oorsprong

Marlborough, Nieuw Zeeland

De wijnstreek Marlborough ligt in het noorden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het biedt een combinatie van een koel maar hoog zonneklimaat, weinig regenval en een goed doorlatende, matig vruchtbare grond. Hierdoor kan het unieke, levendige wijnen produceren. Het wordt ook wel geprezen als een van de meest zonnige en droge regio’s van Nieuw-Zeeland. Zo noemden de Maori de Wairau-vallei ‘Kei puta te Wairau’, oftewel ‘De plek met het gat in de wolk’.

Terroir

Longfield boerderij

De kleirijke bodem van Longfield Farm is perfect voor het maken van geconcentreerde en uitgebalanceerde wijnen. Vanaf het begin van de bloei (eind november) tot het begin van de oogst (midden maart) ervaart de streek koele nachten en warme dagen. Dit verlengt de tijd die nodig is om de druiven te rijpen, een belangrijke vereiste voor de juiste smaakontwikkeling en suiker/zuurbalans.

tiraki landscape
Tiraki photo shoot

Wijnbereidingsconcept

Speciale zorg

Tiraki gelooft dat wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Dankzij veel aandacht en zorg voor het produceren van druiven van hoge kwaliteit, is een minimale input vereist in de wijnmakerij om uitstekende wijnen te maken. De wijnen van Tiraki worden gemaakt met minimale input en zijn geschikt voor veganisten.

De beloften van Tiraki

  • De geest van Tiraki gaat over het zoeken naar avontuur en nieuwe ervaringen. Tiraki is meer dan alleen geweldige wijn, het is een uitnodiging voor een gesprek, een excuus om te verkennen. Wijn is gemaakt om te delen. Met passie en avontuur in het achterhoofd wordt hun wijn zorgvuldig gemaakt, waarbij kunst en wetenschap in evenwicht worden gebracht om de innerlijke avonturier in jezelf naar boven te halen.

    Hun mantra: leef in het moment. Wees avontuurlijk. Ontdek. Ga naar buiten. Vind nieuwe ervaringen. Denk fris. Eet raar. Drink Tiraki.

Gepassioneerd Team

Tiraki Family

Goed om te weten.

Tiraki is Maori voor "opklaren van de hemel"

Tiraki is een eerbetoon aan de lokale Maori-naam voor Marlborough “Kei Puta te Wairau” of ‘De plek met het gat in de wolk'”. Dit is erg belangrijk voor de wijnmaker vanwege het Maori-erfgoed en de langdurige familieband met de regio. Het afscheid nemen van wolken staat synoniem voor een nieuw begin en optimisme. Door middel van de wijn streeft Tiraki ernaar om hun vreugde, passie en gevoel voor avontuur met de wereld te delen.

Tiraki-Hainan-19_35
Tiraki Pinot noir
tiraki sea
tiraki food pairing
Tiraki Kayak

Environmental, Social and Governance (ESG)

Duurzaamheid in Tiraki

Duurzaamheidscode

De wijngaard wordt beheerd in overeenstemming met Sustainable Winegrowers New Zealand.

 

Kernwaarden Duurzaamheid Tiraki

  • Om diversiteit in Longfield Farm te stimuleren, heeft Tiraki inheemse beplanting langs hun waterwegen geplaatst, om inheemse vogels en insecten naar de wijngaarden te lokken. Dit helpt om ongedierte te elimineren en de gezondheid van hun druiven te verbeteren.
  • Tijdens de herfstmaanden zwerven schapen door de wijngaarden, omdat ze enkele van de beste natuurlijke meststoffen bieden en het gras laag houden zonder het gebruik van machines.
  •