Wijnmakerij

Socci

Over

Kleine familiewijnmakerij op zoek naar innovatie

Een wijnmaker in het hart van Marche, in Castelplanio, met slechts één druivensoort: Verdicchio dei Castelli di Jesi. Een wijngaard van meer dan veertig jaar oud gelegen op de heuvel van Monte Deserto, 350 meter boven de zeespiegel. De sterke wil van een familie om de traditie voort te zetten die onvermijdelijk is gekoppeld aan innovatie en wordt geleid door de liefde voor wijn.

Hun filosofie is om verschillende wijnen van één enkele druivensoort te produceren, waarbij de veelzijdige eigenschappen van deze krachtige druif worden verheerlijkt.

Het wijnhuis is in 1973 ontstaan vanuit de passie voor wijnbouw van grootvader Umberto Socci. Zijn zoon Pierluigi volgde hem op en vanaf dat moment werd elk gezinslid onderdeel van de wijnmakerij. De bedrijfsidentiteit van Socci is altijd verbonden geweest met de plaats waar hun wijnen worden gemaakt, Montedeserto.

Castelplanio is gelegen in het centrum van het klassieke productiegebied van Verdicchio dei Castelli di Jesi. Juist daarom heeft Socci de keuze gemaakt om alleen Verdicchio-druiven te telen en wijnen te produceren die heel zuiver zijn gevinifieerd.

Glass Socci

Oorsprong

Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italië

Castelplanio is gelegen in het centrum van het klassieke productiegebied van Verdicchio dei Castelli di Jesi. Juist daarom heeft Socci de keuze gemaakt om alleen Verdicchio-druiven te telen en wijnen te produceren die heel zuiver zijn gevinifieerd.

Terroir

Speciale locatie boven op de bergen

De kleine wijnmakerij wordt door familie gerund en ligt in Castelplanio, op 350 meter boven de zeespiegel. De wijngaard ligt boven op een heuvel wat ervoor zorgt dat de wijnstokken veel zonlicht krijgen. Hoe hoger je op de heuvel komt, hoe frisser en puurder de lucht wordt. De luchtvochtigheid vermindert en de briezen helpen om het juiste vochtgehalte te behalen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. De wijngaarden liggen op kalkhoudende kleigrond, ideaal voor de productie van kwalitatief hoogwaardige wijnen in beperkte hoeveelheden.

Socci vineyard 2
Socci vineyard

Wijnbereidingsconcept

Eén druivensoort in totaal 3 verschillende wijnen

Socci’s filosofie is om verschillende wijnen van één enkele druivensoort te produceren, waarbij de veelzijdige eigenschappen van deze krachtige druif worden verheerlijkt.

Concepten voor wijnbereiding

 • Wijnbereidingsconcepten

  • Selectieve cryoextractie
  • VINOXYGEN
  • Druiven plukken die het dichtst bij de wijnstokspruit zitten
  • Zeer beperkte hoeveelheden
  • Gespecialiseerd in één druif: Verdicchio

Het team van Socci

Goed om te weten.

Marika wijnlabel

Het label van Marika geeft het landschap weer dat te zien is vanaf de wijngaard: gekleurde heuvels van de verschillende gewassen en een prachtig uitzicht op zee. Het etiket is ontworpen door de Siciliaanse schilder Tony Child.

Deserto is geen zoete wijn, het is heel droog

Deserto: Deze naam komt van Monte Deserto waar de wijngaarden liggen. Het is echter geen dessertwijn, maar een droge witte wijn met een klassiek smaakprofiel van de Verdicchio druif.

Bianca Socci
Socci-2021-01-23-12-15-30
Socci verdicchios
Marika Socci 2
Socci Deserto

Environmental, Social and Governance (ESG)

Duurzaamheid bij Azienda Socci

Respecteer de wijnstokken, luister naar de natuur en controleer iedere stap van de druif tot het bottelen.

Kernwaarden Duurzaamheid Azienda Socci

 • Alle productiestadia worden door de familie uitgevoerd, van het werk in de wijngaard tot het maken van wijn en het handmatig bottelen.
 • Door de uitstekende ligging van de wijngaard wordt er geen gebruik gemaakt van antibotritica.
 • Er worden geen herbiciden gebruikt en al het werk om de kruiden te behandelen, wordt mechanisch en door de familie zelf tussen de rijen uitgevoerd.