Wijnmakerij

Viña Maquis

Over

Een van de oudste wijnmakerijen van Colchagua

Viña Maquis wordt al sinds de 18e eeuw in verband gebracht met de productie van wijnen. De wijngaard is gelegen in het hart van de Colchagua-vallei, tussen de rivier de Tinguiririca en de monding van de Chimbarongo. Het heeft het unieke omstandigheden voor het kweken van iconische rode wijnstokken.

Maquis is een van de oudste wijnmakerijen in de Colchagua vallei en is al vier generaties in het bezit van de familie Hurtado. Viña Maquis wordt sinds de achttiende eeuw gelinkt aan de productie van nobele wijndruiven, toen het nog eigendom was van de jezuïetenpriesters.

Tijdens de 19e eeuw was Maquis eigendom van twee Chileense presidenten die erg trots waren op hun eigendom. Ze organiseerden enkele kabinetsvergaderingen in Colchagua en bouwden bakstenen bruggen voor hun toekomstige ministers. De overblijfselen van deze oude bruggen zijn nog steeds aanwezig op het landgoed Maquis.

In 1916 werd Maquis gekocht door de familie Hurtado om een goed wijnbedrijf te ontwikkelen.

Het gebouw was een van de eerste gebouwen in Chili dat van beton werd gemaakt. Het werd in 1927 gebouwd door de toenmalige eigenaar en ingenieur Ignacio Hurtado toen hij 23 jaar oud was, direct na het verlaten van de technische school.

In 2002, na een aantal jaren van verfijning van het beheer van de wijngaarden, bouwde de familie Hurtado een nieuwe wijnmakerij. Deze wijnmakerij werd ontworpen om de wijnproductie te vereenvoudigen en om de kenmerken en persoonlijkheid van de druiven op een duidelijke manier tot uitdrukking te brengen.

Veel van het werk op de wijngaard wordt gedaan door middel van ambachtelijke methoden. De familie gelooft dat voor veel stadia van het wijnbereidingsproces, zelfs vandaag de dag, geen enkele machine de mate van kwaliteit en zorg kan evenaren die wordt bereikt door een gepassioneerd en professioneel team.

Oorsprong

Colchagua Vallei, Chili

De Colchagua Vallei, gelegen op ongeveer 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en dat zich uitstrekt van de Andes gebergten tot aan de Stille Oceaan, heeft de perfecte combinatie van klimaat en ligging. Het herbergt 910.000 hectare met verschillende klimaatzones en een grote variëteit aan bodemsoorten.

Het klimaat is overwegend mediterraan met een lang droog zomerseizoen. Water dat uit het Andesgebergte komt, welke bijzonder hoog is in de regio Colchagua, zorgt voor een goede irrigatie van de Tinguiririca rivier. Deze omstandigheden maken de Colchagua vallei tot een van de beste appellations op internationaal niveau voor de productie van rode wijnsoorten, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Carmenere, Malbec en Syrah.

Terroir

Speciale locatie tussen twee rivieren

Viña Maquis is gelegen in het hart van de Colchagua vallei tussen de rivier de Tinguiririca en de Chimbarongo kreek. Beide wateren fungeren als paden voor kustbriesjes die de wijngaarden beschermen tegen vorstschade in het voorjaar en de warme zomers matigen. Deze briesjes hebben een belangrijk effect op het verlagen van de maximum zomertemperaturen met 2 tot 3 graden. Het heeft een grote invloed op de kenmerken van de druiven, waardoor de aroma’s van vers fruit en bloemen worden versterkt, de wijnen levendiger in de mond smaken en het alcoholgehalte wordt gematigd.

Dankzij deze rivieren profiteert Viña Maquis van diepe alluviale bodems, die worden gekenmerkt door een laag klei van twee meter boven op een diepere laag grind. Dankzij deze unieke bodem met een hoog kleigehalte en uitstekende drainage groeien de druiven tot een klein formaat dat de smaak concentreert en helpt om zeer elegante tannines te ontwikkelen en het groene kruidenkarakter vroeg in het seizoen te activeren.

Maquis-Vineyard.png
maquis-two-rivers.png

Wijnbereidingsconcept

Natuurlijke frisheid en expressie

Tegenwoordig produceert en creëert Maquis enkele van de beste wijnen van de Colchagua vallei en de eerste Icon Cabernet Franc uit Chili.

Het Maquis team onder leiding van Ricardo Rivadeneira Hurtado deelt jeugd, ervaring en passie voor kwaliteit om unieke wijnen te ontwikkelen die het beste van het terroir en zijn stammen weerspiegelen.

De beloften van Viña Maquis

 • 100% Single-vineyard wijnen, uitsluitend geteeld op het Maquis Estate.
 • Een wijnbereidingsproces met ambachtelijke methoden en een duurzame aanpak.
 • Evenwichtige wijnen, met een balans tussen natuurlijke frisheid en een matig alcoholgehalte.
 • Karakteristieke aroma’s die vers fruit, bloemige en kruidige tonen combineren met goed geïntegreerd eiken.
 • Wijn gerijpt in Franse eiken vaten van 225 liter en 400 liter gedurende 12 tot 36 maanden, afhankelijk van de wijn en het oogstjaar.
 • Vroeg mengen. De meesterblender Eric Boissenot beslist twee of drie maanden na de oogst over de melanges, zodat elke melange genoeg tijd heeft om goed te kunnen mengen.
 •  

Wijn proeven

Goed om te weten.

Maquis’ wijngaard evaluatie

Sinds 2005 werkt Viña Maquis samen met het adviesbureau van wijnmaker Xavier Choné, wiens specialiteit wijngaardevaluatie is. Hierbij worden de gesteldheid van de bodem, de afstand tussen de wijnstokken en de timing van de oogst nauwlettend in de gaten gehouden. Maquis is de enige Zuid-Amerikaanse wijnmakerij waarbij Choné is aangesloten.

Maquis’ internationale masterblend

Naast Choné maakt Viña Maquis ook gebruik van de deskundige mengtalenten van Eric Boissenot uit Bordeaux. Meerdere keren per jaar reist Ricardo naar Bordeaux om samen met Eric Boissenot te werken aan de definitieve blends van de Maquis-wijnen, die ook met vier van Bordeaux’ eerste druiven werkt. Samen met zijn overleden vader Jacques werd hij door het tijdschrift Decanter uitgeroepen tot “Blenders van het decennium”.

Maquis Icon collection
maquis-tim_gr_ro_instagram.jpg
Maquis Viola

Environmental, Social and Governance (ESG)

Duurzaamheid bij Viña Maquis

Duurzaamheidscode

Viña Maquis was een van de eerste wijnproducenten in Chili die een duurzaamheidscertificering behaalde.

De Duurzaamheidscode is een vrijwillig instrument dat is ontworpen om de Chileense wijnindustrie te begeleiden naar duurzame wijnproductie op basis van hoge bedrijfs-, milieu- en kwaliteitsstandaard. Druivenproducenten en wijnmakerijen worden gemotiveerd om hun prestaties te verbeteren door te voldoen aan de vereisten die zijn opgenomen in de Duurzaamheidscode.

Kernwaarden Duurzaamheid Viña Maquis

 • De wijngaard heeft een energieterugwinningssysteem op basis van geothermische warmtepomptechnologie. Viña Maquis won hiervoor in 2013 de Innovatieprijs voor energiebesparing en vermindering van de CO2-voetafdruk, toegekend door de Brits-Chileense Kamer van Koophandel. Dankzij dit initiatief heeft de wijngaard haar elektriciteitsverbruik met 30% verminderd en de behoefte aan vloeibaar gas met 90% verminderd.
 • Biologische corridors herbergen nuttige insecten, vogels en dieren die op een natuurlijke manier helpen bij het bestrijden van wijnstokplagen.
 • 600 schapen helpen het onkruid in de wijngaarden in de winter en de lente onder controle te houden. Ze worden elke avond bijeengedreven om de nacht door te brengen in de zwakkere gebieden van de wijngaard om de bodemvruchtbaarheid op deze plekken te vergroten.
 • Een dagelijks monitoringsysteem voor ziektebestrijding tijdens het groeiseizoen zorgt voor een vermindering van 50% van de hoeveelheid sproeien.
 • Verbetering van de ventilatie van de wijngaarden wordt bereikt door het beheer van vegetatie in de buurt van de rivieroevers. De wind die door de twee rivieren wordt geleid, wordt landinwaarts gebracht, waardoor vorst in de lente wordt voorkomen en de temperaturen in de zomer omlaag worden gebracht. Deze ventilatie van de wijngaarden helpt op natuurlijke wijze de ontwikkeling van schimmel op de druiven te voorkomen.
 • Het gebruik van onkruidverdelgers in de wijngaarden wordt tot een minimum beperkt.