Wijnmakerij

Calcu

Over

Wijnen van buitengewone wijngaarden

Viñedos Calcu is een wijnmakerijproject van de Hurtado Vicuña-familie. Na hun ervaring met het produceren van premiumwijnen bij Viña Maquis, willen ze nu wijnen van nog hogere kwaliteit produceren.

Het idee kreeg vorm in het jaar 2000 toen Ricardo Rivadeneira Hurtado de leiding nam over Viña Maquis en de missie kreeg om een ​​wijngaard te vinden met vergelijkbare of zelfs nog betere kenmerken dan de Maquis-wijngaard zelf, de eerste Hurtado Vicuña-familiewijnmakerij. Het plan was dat de nieuwe wijngaard ook in de Colchagua-vallei zou komen te liggen.

Ervan overtuigd dat “wijnen van buitengewone kwaliteit uit buitengewone wijngaarden moeten komen”, verwierf de familie het landgoed Calcu, gelegen tussen de dorpen Marchigüe en La Estrella, op 26 kilometer van de zee.

De nabijheid van het 1000 hectare grote landgoed van Calcu aan de kust geeft de druiven een krachtige smaak, minerale tinten en een frisse fruitigheid, allemaal duidelijk terug te vinden in de wijnen van Calcu. Tegenwoordig zijn dit inderdaad de kenmerken van het Calcu-keurmerk.

Calcu wines

Oorsprong

Chili - Colchagua Vallei

De Colchagua Vallei, gelegen op ongeveer 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en dat zich uitstrekt van de Andes gebergten tot aan de Stille Oceaan, heeft de perfecte combinatie van klimaat en ligging. Het herbergt 910.000 hectare met verschillende klimaatzones en een grote variëteit aan bodemsoorten.

Het klimaat is overwegend mediterraan met een lang droog zomerseizoen. Water dat uit het Andesgebergte komt, welke bijzonder hoog is in de regio Colchagua, zorgt voor een goede irrigatie van de Tinguiririca rivier. Deze omstandigheden maken de Colchagua vallei tot een van de beste appellations op internationaal niveau voor de productie van rode wijnsoorten, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Carmenere, Malbec en Syrah.

Terroir

Marchigüe wijngaard

Op minder dan 30 kilometer van de Stille Oceaan, is de Marchigüe-wijngaard een van de wijngaarden in de Colchagua-vallei die het dichtst bij de kust ligt. Het herbergt diepe granieten bodems met veel oppervlakkige klei.

 

De koele zeebries bereikt de wijngaard, die zich uitstrekt over de zacht glooiende heuvels die kenmerkend zijn voor deze regio. Dit effect biedt de mogelijkheid om frissere wijnen te verkrijgen die minder alcoholisch zijn, met een grote aromatische en fruitige uitdrukking die wordt waargenomen in de neus en het gehemelte.

Het wijngaardproject van Calcu is bedacht met als doel om er de beste wijngaard van Chili van te maken. Met dit doel in het achterhoofd heeft een technisch team onder leiding van de prestigieuze wijnbouwer Xavier Choné het terrein van het landgoed Calcu twee jaar lang bestudeerd om de beste gebieden voor het planten van wijnstokken te identificeren.

Calcu-Marchigue-vineyard.png
pexels-photo-110822.jpeg

Wijnbereidingsconcept

Versheid en fruit voorop

Viñedos Calcu probeert op de meest duidelijke manier de persoonlijkheid van de wijngaard in Marchigüe naar voren te laten komen, waar de kracht en frisheid van het fruit de boventoon voeren.

Het Calcu team onder leiding van Ricardo Rivadeneira Hurtado deelt jeugd, ervaring en passie voor kwaliteit om unieke wijnen te ontwikkelen die het beste van het terroir en zijn stammen weerspiegelen.

Op de foto: Ricardo Rivadeneira en Rodrigo Romero.

Woorden van de wijnmaker

“We streven ernaar om frisse, uitgebalanceerde wijnen te produceren met een matig alcoholgehalte en een natuurlijke zuurgraad. Er wordt een duidelijke uitdrukking van aroma’s en fruit waargenomen in de neus en het gehemelte. Het rijpingsproces van de wijnen in eikenhouten vaten wordt zorgvuldig gecontroleerd om het karakter van het fruit te behouden en complexiteit toe te voegen. Wat echt belangrijk is in onze wijnen is de expressie van het fruit en het unieke karakter van het terroir”

Rodrigo Romero, wijnmaker bij Calcu

Wijnmakerij team

Goed om te weten.

Calcu in Mapuche taal

Calcu, wat ‘genezende dokter’ betekent in de lokale Mapuche-taal, benadrukt de diversiteit van de Colchagua vallei in Chili. Het fruit is altijd een combinatie van het landgoedfruit van de familie en lokaal geproduceerde, duurzame druiven van kwaliteitstelers in Colchagua. Calcu produceert uitbundige wijnen die fris en fruitig zijn, maar tevens elegant.

Calcu-Rosé-2-scaled.jpg
MH&DL Jimmy
IMG-9820-scaled.jpg
Sav-Blanc-scaled.jpg

Environmental, Social and Governance (ESG)

Duurzaamheid bij Calcu

Duurzaamheidscode

Calcu was een van de eerste Chileense wijnhuizen die de duurzaamheidscertificering Wines of Chile behaalde. Duurzaamheid is een groot onderdeel van de familiegeest die de familie Hurtado inspireert in haar wijnprojecten. Dit komt ook tot uiting in de uitdrukkelijke zorg voor het milieu en het welzijn van de werknemers en de lokale gemeenschap.

Ga voor meer informatie over de Duurzaamheidscode naar www.sustentavid.org

Hoe wijnmakerij Calcu zich inzet

  • Architectuur van de wijngaard. De wijngaardblokken zijn ontworpen in korte rijen die bodemerosie beperken. De richting van de rijen is bewust gekozen om het risico op ongevallen voor landarbeiders te verkleinen.
  • Een toename van de biodiversiteit voor het herstel van bedreigde, inheemse soorten.
  • Minimale toepassing van landbouwchemicaliën tijdens het beheer van de Calcu-wijngaarden in Marchiguë.
  • Het gebruik van schapen voor het bestrijden van onkruid en het verhogen van de productiviteit in zwakkere gebieden.
  • Een grote voorkeur voor het inhuren van lokale arbeiders en leveranciers.

MEEST BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN IN HET DUURZAAMHEIDSBELEID BIJ VIÑEDOS CALCU